Nyelvtanulás gyorsan

Érdekességek az angol nyelvről, mint világnyelvről

Akik belekezdenek egy angol nyelvtanfolyamba budapesti vagy gödöllői nyelviskolánkban, nyilván nem véletlenül döntenek éppen emellett a nyelv mellett. De nézzük meg egy kicsit közelebbről, miért is olyan jelentős nyelv az angol!

A legtöbb embernek a világnyelv kifejezésről jó eséllyel az angol ugrik be elsőként - nem véletlenül. Anyanyelvként több mint 300 millióan (egyes források szerint 446 millióan) beszélik, és második nyelvként is minimum 250 millióan - de ha azokat is beleszámítjuk, akik "folyékonyan törik", ez a szám jóval meghaladhatja az 1 milliárdot.

Így terjedt el az angol a nagyvilágban

Ahogyan a többi világnyelv, az angol is a gyarmatosítás kapcsán kezdett intenzíven elterjedni a Földön. A nyelv első nagy "exportőre" a Brit Birodalom volt, amely a történelem legnagyobb területű és lélekszámú gyarmatbirodalma volt. (Fénykorában, a 20. század első felében becslések szerint 458 millió lakosa volt, vagyis a Föld akkori lakosságának negyede a Birodalomban élt). Érdekesség, hogy az egykori brit gyarmatok, összesen 53 szuverén ország napjainkban a Nemzetközösségbe tömörül, és közülük 16 országban a mindenkori brit uralkodó tölti be az államfői tisztet (jelenleg II. Erzsébet brit királynő).

Az angol nyelv második nagy "exportőre" a mai napig az Egyesült Államok, illetve az egész Földet meghódító amerikai kultúra. Ennek leglátványosabb képviselői talán a könnyűzenei stílusok és előadók, illetve a hollywoodi filmek, valamint az internet. Így válhatott az angol mára a világon legnépszerűbb és legtöbbek által megértett közvetítő nyelvvé.

Egy másik fontos tényező, ami miatt világnyelvvé válhatott az angol

Abban, hogy az angol világnyelvvé vált, a fentiek mellett az is nagy szerepet játszott, hogy ez az egyik legegyszerűbb és - legalábbis alapszinten - a legkönnyebben tanulható nyelv a világon. Ebbe beletartozik az is, hogy latin ABC-t használ, mindenféle speciális jelölés vagy bonyolult kiegészítés nélkül. A nyelvtana is nagyon egyszerű: alig vannak ragozott alakok, az igeragozás is szimpla és könnyen áttekinthető.

Bármilyen könnyű nyelv is az angol, mégis igaz, hogy a Földön a nem angol anyanyelvűek széles tömegei által beszélt angol már nem azonosítható teljesen azzal a nyelvvel, amit pl. Ausztráliában, Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban használnak. A "globalizált" változat az eredetieknél jóval egyszerűbb, beszélőinek zöme általában lényegesen kevesebb szót használ.

Ezzel együtt az angol a nemzetközi gazdaság és diplomácia, a tudományos élet, a könnyűzene és az internet nyelve is, emellett ezt a nyelvet tanulják a legtöbben a világon. Ha gödöllői vagy budapesti nyelviskolánkat választja, angol nyelvtanfolyamaink révén Ön is tagja lehet ennek a népes közösségnek.

Próbaóra jelentkezem!

Focus on Quality