Nyelvtanulás gyorsan

Érdekességek az német nyelvről

A német nyelvtanfolyam mind budapesti, mind gödöllői nyelviskolánkban az egyik legnépszerűbb tanfolyam. Az alábbiakban néhány érdekes vagy kevésbé ismert adatot, információt olvashatnak a német nyelvről.

Adatok, érdekességek

Anyanyelvi szinten becslések szerint 90-98 millióan beszélnek németül, és legalább 80 millióan vannak, akik második nyelvként sajátították el (más források szerint 120-130 millióra tehető a Földön németül beszélők száma összesen). Németországon, Ausztrián és Liechtensteinen kívül pl. Svájcban és Luxemburgban is hivatalos nyelv. Az Európai Unióban ezen a nyelven beszélnek a legtöbben.

A német nyelv a 18. századtól nemzetközi szempontból is jelentőssé vált a tudományok és a művészetek nyelveként - elég csak Goethét, Schillert vagy éppen Kantot említeni. Ezt a szerepét a második világháborús német vereség után elvesztette, és helyét az angol vette át. Ennek ellenére a tudományos ismeretek közvetítése terén ma is a világon a második számú, a kutatások, fejlesztések területén pedig a harmadik legfontosabb nyelv a német. A Földön megjelenő könyvek közül minden tizediket német nyelven adnak ki.

A német nyelvjárások

A német nyelvben mintegy húszféle nyelvjárást különböztethetünk meg, de ezek mellett számos regionális változat is létezik. Ennek megfelelően a németek megközelítőleg 60 százaléka használ valamilyen nyelvjárást napjainkban, a legnagyobb számban Baden-Württemberg és Bayern tartományban. A német nyelv esetében ugyanakkor a nyelvjárások között akár olyan jelentős különbségek is lehetnek, amelyek már a megértést is akadályozzák.

Régebben, ha valaki nyelvjárásban szólalt meg, jellemzően negatívan ítélték meg: maradinak, vidékiesnek vagy "tuskónak" tartották. Így a tendencia inkább az volt, hogy a legtöbben igyekeztek elkerülni a nyelvjárásokra jellemző szavak és kiejtés használatát. Ez mostanra megfordulni látszik, egyre több jel utal arra, hogy a nyelvjárások kezdenek ismét divatba jönni Németországban, és így beszélni már "menőnek" számít. Ugyanakkor nem minden nyelvjárás egyformán "menő": sokak szerint a bajor nyelvjárásnak van az egyik legnagyobb presztízse, míg a szász vagy a sváb dialektus a "népszerűségi lista" alján helyezkedik el.

Német nyelvtanfolyamunkon természetesen nem a különféle nyelvjárásokat, hanem a német köznyelvet sajátíthatja el.

Próbaóra jelentkezem!

Focus on Quality