Nyelvtanulás gyorsan

Magyarországi nyelvvizsgatípusoról

Miben különböznek a Magyarországon elérhető nyelvvizsgarendszerek?

Angol, német és spanyol nyelvtanfolyamaink hallgatóinak többsége azzal a céllal kezdi meg a tanulást gödöllői vagy budapesti nyelviskolánkban, hogy végül nyelvvizsgát tegyen. Magyarországon többféle nyelvvizsgarendszer közül lehet választani, amelyek között kisebb-nagyobb eltérések vannak. Van, ahol például a szövegértési rész a domináns, máshol inkább a kommunikációra helyezik a hangsúlyt stb. Az alábbiakban röviden ismertetjük az egyes típusok jellemzőit, hogy segítsük a nyelvvizsga előtt állókat a tájékozódásban és a döntésben.

ECL nyelvvizsga

Az ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) vizsgarendszert az Európai Unió tagjai hozták létre, tehát a megszerzett bizonyítvány nem csak Magyarországon, nemzetközileg is érvényes. Lényeges információ, hogy akár külön is letehető a vizsga írásbeli és szóbeli része. Ha pedig valaki a teljes vizsgával próbálkozik, de valamelyik része nem sikerül, a másikról akkor is kap részbizonyítványt. A sikeres vizsgához minimum 60%-os eredmény szükséges.

Az ELC elsősorban azt mutatja meg, hogy a vizsgázó mennyire tudja kifejezni magát szóban, írásban, a mindennapi szituációkban, a munka világában, illetve a privát szférában. Ebben a vizsgában egyáltalán nincsen nyelvtani rész, és a szóbeli rész is könnyűnek mondható, viszont a hallott szövegértés jóval nehezebb a szokásosnál.

TELC nyelvvizsga

A TELC (The European Language Certificates) egy, az európai országokban elismert nemzetközi vizsgarendszer, amely Magyarországon is érvényes bizonyítványt ad. A siker feltétele a minimum 60%-os végeredmény.

A TELC döntően a kommunikációról, illetve a hétköznapokban adódó helyzetekről szól, és magas fokú írott szövegértést feltételez. A hallott szövegértés terén is jól kell teljesítenie a vizsgázónak, és az egész vizsgáról elmondható, hogy feszített tempót kíván a jelentkezőtől.

ITK-ORIGÓ nyelvvizsga (Rigó utca)

Az előzőekhez hasonlóan ez is államilag elismert nyelvvizsgarendszer, külön is lehet vizsgázni a szóban és írásban. Kétnyelvű vizsga, a felvételinél pluszpontot jelent. A bizonyítvány megszerzéséhez itt is legkevesebb 60%-ot kell produkálni.

Sokak szerint ez az egyik legnehezebb vizsgatípus, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a helytelen válaszokat mínuszpontokkal "jutalmazzák". Bő és biztos szókincs, és sziklaszilárd nyelvtani tudás nélkül nem érdemes vele próbálkozni, és az sem hátrány, ha a vizsgázó nem ijed meg a fordítási feladatoktól.

BME nyelvvizsga

Ezt a típust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvi Intézete hozta létre. Kétnyelvű és egynyelvű változata is van, és a szóbeli, illetve az írásbeli rész külön-külön is teljesíthető. Az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány a felvételinél többletpontot jelent. A siker feltétele itt is a 60%-os minimális eredmény.

Kiegyensúlyozott vizsgáról van szó, abban az értelemben, hogy az olvasás, írás, beszéd és hallás területén ugyanolyan mértékű tudást kíván. Ennél a vizsgánál lényeges, hogy a jelölt tisztában legyen a vizsga pontos felépítésével.

DExam nyelvvizsga

A Debreceni Egyetem alakította ki ezt a vizsgarendszert, amely egynyelvű (angol). A szóbeli és az írásbeli modul külön is letehető, de komplex vizsgát is lehet tenni. A szóbeli és a komplex vizsga is egy nap alatt teljesíthető. A siker feltétele itt is a minimálisan 60 százalékos végeredmény.

A vizsga különlegessége, hogy a vizsgázó választhat: humán vagy reáltémakörökben szeretne feladatokat kapni. A másik sajátossága, hogy szóbeli vizsgánál a jelölt megválaszthatja vizsgázó partnerét, akivel párban teszik le a vizsgát.

A vizsga azok számára ideális, akiknek kiemelkedő a kommunikációs készsége, illetve tudása, valamint a választott (humán vagy reál) területen nagy és biztos a szókincse.

Euroexam nyelvvizsga

Egynyelvű és kétnyelvű verziója is van, alap-, közép- és felsőfokon is letehető. Kiváló kommunikációs készség és tudás szükséges a sikeres nyelvvizsgához. A kétnyelvű változat esetében pedig a fordítás terén kellenek a magabiztos alapok.

IELTS nyelvvizsga

Az IELTS ( International English Language Testing System) egy külföldi egyetemek által elismert nemzetközi nyelvvizsgarendszer. A legtöbb hazai nyelvvizsgához hasonlóan ez is szóbeli és írásbeli részből áll. Az angoltudást egy 0-9 fokozatú skálával értékeli.

TársalKODÓ nyelvvizsga

Ezt a nyelvvizsgát a Kodolányi János Főiskola Nyelvvizsgaközpontja fejlesztette ki. Kétnyelvű nyelvvizsgarendszer, államilag elismert bizonyítványt ad német, illetve angol nyelvből. Aki jól ki tudja fejezni magát a hétköznapi helyzetekhez kapcsolódó témákban, nincs gondja az írással és az olvasással, és biztos a nyelvismerete, nyugodt szívvel nekivághat ennek a vizsgának.

Reméljük, segítettünk az Ön számára legoptimálisabb nyelvvizsgarendszer kiválasztásában, és belátható időn belül egy nyelvvizsga-bizonyítvány boldog tulajdonosa lesz, akár angol, akár német, akár spanyol nyelvtanfolyamunk hallgatója.

Próbaóra jelentkezem!

Focus on Quality